vrijdag 13 oktober 2017

Midnight Sun / Taiyo no Uta (2006)

Land: Japan
Regie: Koizumi Norihiro
Cast: Yui, Tsukamoto Takashi, Asagi Kuniko, Kishitani Goro, Toriyama Airi e.a.

https://kanebutlerreviews.blogspot.com/2017/10/midnight-sun-taiyo-no-uta-2006.html

De zestienjarige Kaoru (Yui) lijdt aan Xeroderma Pigmentosum (XP) waardoor ze niet in aanraking mag komen met ultraviolet licht. Met de zon als grootste vijand leeft de muzikale tiener vooral in donkere nachtelijke uurtjes. Gewapend met een gitaar ontdekt ze de verlaten straten om zichzelf verder te ontwikkelen als singer-songwriter. Hoewel Kaoru niet in staat is om naar school te gaan, heeft ze wel een oogje op de surfende scholier Koji, die ze vanuit haar hooggelegen kamer dagelijks op de bus ziet wachten. Zelfbewust van haar ongeneselijke ziekte kan ze zich niet voorstellen om ooit samen met een jongen te zijn. Al droomt ze daar stiekem wel van.

Films waarin jonge, vaak knap en getalenteerde tieners lijden aan een verschrikkelijke ziekte, zijn traditioneel gezien een formule voor succes. Ook in ‘Midnight Sun’ weet de beeldschone Kaoru, die door de debuterende zangeres Yui uitstekend gespeeld wordt, al snel de sympathie voor zich te winnen. Dat ze hiervoor haar geroemde zangkunsten inzet kan alleen maar als een win-win situatie gezien worden.

De film is echter veel meer dan een uit de kluiten gewassen videoclip van de betoverende Yui. In de twee uur durende rolprent, die overigens voorbij vliegt voor je er erg in hebt, weet regisseur Koizumi Norihiro oprecht te emotioneren zonder dat het te overdreven aanvoelt. Koizumi weet een uitstekende balans te creëren waarin hoop en verdriet naadloos in elkaar verweven zijn.

‘Midnight Sun’ is een schitterende film die de typisch Japanse verbeelding toch op een hele realistische manier weet neer te zetten. Des te imponerend is het dat zowel regisseur als hoofdrolspeler Yui hun debuut maken. Een must-see voor alle romantici en J-pop fans.


Waardering: 4 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten