vrijdag 13 mei 2022

Hand Rolled Cigarette / Sau gyun yin (2020)

Land: Hongkong
Regie: Chan Kin-long
Cast: Gordon Lam, Bipin Karma, Michael Ning, Tony Ho, To Yin-gor, Ben Yuen e.a.

Nadat de Britten in 1997 hun handen van Hongkong aftrokken werd ook de Hong Kong Military Service Corps (HKMSC) ontbonden, waardoor de soldaten, zonder Brits paspoort, een nieuw leven moesten beginnen. Met de direct daaropvolgende economische crisis neemt het leven van Kwan Chiu (Gordon Lam) een vervelende wending. Ook voor Mani (Bipin Karma), een zuid-Aziatische drugsdealer, gaat het leven niet voor de wind. Wanneer ze beiden dezelfde bende achter hun aanhebben, vormen de twee een onwaarschijnlijke band samen.

Tijden lijken te herleven met Chan Kin-long’s ‘Hand Rolled Cigarette’. Niet dat de film een remake is van een klassieker, maar de film voelt wel vertrouwd aan lijkt een ode aan de glorietijd van de Hongkongse actie cinema. Opvallend weetje: ‘Hand Rolled Cigarette’ was de enige film in productie tijdens de Hongkongse lockdown.

Binnen het bikkelharde milieu waarin de film gesitueerd is, vormt de vriendschap tussen de Kan Chiu en Mani een belangrijk contrast. De onwaarschijnlijke vriendschap wordt versterkt door prima spel van beide acteurs, waarin Bipin Karma zelfs zijn speelfilmdebuut maakt. In dat opzicht is het jammer dat Chan, die voordat hij achter de camera verscheen voornamelijk voor de camera actief was, niet nog dieper in die relatie duikt.

‘Hand Rolled Cigarette’ is het regiedebuut van Chan, maar voelt als een klassieke Hongkongse actie-noir door het vele brute handgemeen, de nauwe ruimtes en fraaie verzadigd neonlicht kleurgebruik. De film voelt tijdloos aan, maar elementen van het verhaal maken het ook juist nu nog een actuele film. Alleen daarom al verdient de film hulde, ook al is de rolprent verre van perfect.


Waardering: 3 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten