vrijdag 18 februari 2022

Wedding High / Uedingu hai (2022)

Land: Japan
Regie: Oku Akiko
Cast: Nakamura Tomoya, Sekimizu Nagisa, Shinohara Ryoko, Iwata Takanori e.a.

Trouwen stond nooit hoog op het prioriteitenlijstje van Akahito (Nakamura Tomoya), toch stapt hij met de liefde van z’n leven, Haruka (Sekimizu Nagisa), in het huwelijksbootje. Om de kosten toch enigszins te besparen, kiezen ze voor een voordeligere lunchceremonie. Met een strak schema probeert weddingplanner Maho (Shinohara Ryoko) het liefdeskoppel de beste dag van hun leven te bezorgen. Wanneer het huwelijk gigantisch uit begint te lopen, moet zij creatief te werk gaan om toch aan alle wensen van haar klanten te voldoen. Als Haruka’s ex ook nog eens ten tonele verschijnt om haar voor zich terug te winnen, lijkt de perfecte dag een onmogelijke opgave.

Na verschillende films waarin single vrouwen nadrukkelijk de hoofdrol vertolkten, gooit regisseuse Oku Akiko het over een andere boeg; bijna de gehele film speelt zich af rondom het huwelijksfeest van Akahito en Haruka, waar iedereen zo z’n eigen kleine verhaallijn en moment of fame krijgt.

De film begint met een kennismaking van de tortelduifjes en hoe hun relatie tot stand is gekomen en lijkt dan nog een normaal narratief pad te volgen. Wanneer de film ook andere personages een achtergrond geeft, begint de film langzaam maar zeker te spelen met ruimte en tijd. Vooral het laatste half uur waarin verschillende (hilarische) gebeurtenissen door verschillende standpunten kriskras door elkaar lopen, zit goed in elkaar.

‘Wedding High’ is een uiterst aanstekelijke rolprent dat zichzelf niet te serieus neemt. De film zit vol met typisch Japanse humor en werkt regelmatig op de lachspieren. Regisseuse Oku heeft een hilarische cast samengesteld die stuk voor stuk, hoe klein hun rol ook is, weten te leveren. Eeuwige trouw beloven gaat wellicht wat ver, maar voor twee uur geven we graag het ja-woord.


Waardering: 4 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten