vrijdag 23 juli 2021

Psychokinesis / Yeomlyeok (2018)

Land: Zuid-Korea
Regie: Yeon Sang-ho
Cast: Ryu Seung-ryong, Shim Eun-kyung, Kim Min-jae, Park Jeong-min, Jung Yo-mi e.a

Roo-mi (Shim Eun-kyung) runt een bescheiden doch populair kiprestaurantje in een door investeerders flink begeerde plek. Machtige CEO’s zien niets liever dan dat zij haar biezen pakt en schuwen geen geweld. Om de brute uitzetters weerstand te bieden krijgen Roo-mi en haar buren hulp van Roo-mi’s vervreemde vader Seok-heon (Ryu Seung-ryong), die na het drinken van een kopje vervuild water over telekinetische superkrachten beschikt.

‘Psychokinesis’ is een actie comedy van ‘Train to Busan’ maker Yeon Sang-ho. Ditmaal geen rondrennende zombies, maar een ouderwets arm tegen rijk verhaal met uiteraard een vleugje sci-fi. Waar de superkrachten in het begin nog bescheiden worden ingezet gaat de film de laatste 20 minuten in overdrive; Yeon Sang-ho stijl.

Films in Yeon’s oeuvre dienen zowel te entertainen als een spiegel voor de maatschappij op te houden. Zijn kritische blik op de grote bedrijven de hard werkende jonge ondernemers zonder blikken of blozen wegvagen, verpakt hij in een film die zichzelf niet al te serieus neemt. Hierdoor ontstaat een relatief luchtige film met waarin belangrijke thema’s toch door kunnen dringen.

De rolprent wordt gezien als de eerste Koreaanse superheldenfilm, al is de vergelijking met bekende superhelden die we kennen uit Amerikaanse films maar moeilijk te maken. Ondanks verschillende actiescènes is de film een stuk ingetogener dan je van een film in dit genre zou verwachten. ‘Psychokinesis’ kijkt vooral goed weg en ziet er daarnaast nog eens keurig uit. De film is verre van perfect, maar als eerst telg in een voor Korea geheel nieuw genre, beloofd dat veel goed voor de toekomst.


Waardering: 3,5 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten