vrijdag 16 juli 2021

Lunana: A Yak in the Classroom (2019)

Land: Bhutan
Regie: Pawo Choyning Dorji
Cast: Sherab Dorji, Ugyen Norbu Lhendup, Khelden Lhamo Gurung, Pem Zam e.a.

De jonge leraar Ugyen (Sherab Dorji) zit in het laatste jaar van zijn verplichte vijf jaar dienstverband voor de overheid, maar droomt van een muziekcarrière in Australië. Dat zien zijn leidinggevenden echter behoorlijk anders; een lesje nederigheid tot gevolg. Zijn relatief westerse luxe leventje komt drastisch op z’n kop te staan wanneer hij wordt overgeplaatst naar een school in Lunana, de meest afgelegen school ter wereld. De jonge Ugyen wordt onthaald als held, maar het gebrek aan elektriciteit en enige vorm van comfort maakt hem wanhopig en een snel vertrek lijkt aan de orde. Dit tot grote verdriet van zijn piepjonge leerlingen én het hele dorp met hen.

‘Lunana: A Yak in the Classroom’, de officiële Bhutaanse Oscar-inzending voor de 93e Acadamy Awards, doet het verhaal eer aan door het overgrote deel van de film ook echt op te nemen op de meest afgelegen school te wereld. Absoluut geen sinecure, zo zonder elektriciteit. Dat de film volledig is opgenomen met de hulp van op zonne-energie werkende batterijen, voegt alleen maar meer toe aan de charme van de toch al zo sympathieke film.

Regisseur Pawo Choyning Dorji creëert met de film een ode aan zijn eigen thuisland, waarin hij de trend wil verbreken van vooral jongeren die hun heil willen zoeken in het vandaag de dag razend populair zijnde Australië. Tradities en de cultuur die past bij het platteland van het Himalayaanse koninkrijk worden op bijzonder fijngevoelige manier in beeld gebracht. De lokale kinderen en originele locatie dragen daarnaast ook nog eens bij aan het authentieke karakter van de film en maken van hoofdrolspeler Dorji een jongen om van te houden.

‘Lunana: A Yak in the Classroom’ is een alleraardigste feelgoodfilm vol met schitterende shots van het bergachtige Bhutan, waar de hoofdpersonen letterlijk met hun hoofd in de wolken zijn. Regisseur Dorji laat zien dat ook de meest simpele verhalen, unieke, boeiende en prachtige films kunnen opleveren.


Waardering: 4 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten