vrijdag 22 januari 2021

Ordinary People / Pamilya ordinaryo (2016)

Land: Filipijnen
Regie: Eduardo Roy Jr.
Cast: Hasmine Kilip, Ronwaldo Martin, Raymond Lee e.a.

Slechts een dun laagje karton scheidt de zestienjarige, kersverse moeder Jane (Hasmine Kilip) en haar zeventienjarige vriend Aries (Ronwaldo Martin) van het harde beton in de vieze straten van Manilla. Zonder een vast inkomen zijn ze genoodzaakt rond te komen van alles wat de vingervlugge Aries van nietsvermoedende toeristen en medeburgers weet te ontnemen. Wanneer zij zelf slachtoffer worden van de ergste diefstal een moeder zich kan bedenken, gaan de tieners wanhopig opzoek naar aanwijzingen.

Rauw en uit het (arme) leven gegrepen. Regisseur Eduardo Roy Jr. sluit zijn ogen niet voor dagelijkse leed dat zich afspeelt in de straten van zijn Manilla en weet met het Filipijnse ‘Ordinary People’ de armoede en de bijbehorende levensstijl van de dwalende tienouders akelig realistisch in beeld te brengen, mede door het inventief gebruik van beveiligingscamera’s.

Wat het drama vooral naar de voorgrond trekt, zijn de puike acteerprestaties van de hoofdrolspelers. Met name de debuterende Kilip als aan lager wal geraakte tienermoeder overtuigd. Haar overlevingsdrang, al dan niet haperende morele kompas en jonge moederinstincten worden kundig afgewisseld. Ook tegenspeler Martin kruipt verdienstelijk in de rol van de onstuimige Aries die het beste met zijn prille familie voor heeft, maar dat niet altijd goed kan uiten.

‘Ordinary People’, duidend op de achternaam van de tienerouders, maar vooral als tragisch beeld voor de vele in armoede levende straatkinderen, is een depressieve, maar urgente blik op een van ‘s lands grootste problematiek, waar, zoals de film ook eindigt, nog lang geen oplossing voor lijkt te zijn gevonden.

Waardering: 4 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten