vrijdag 8 januari 2021

Beyond the Dream / Huan ai (2019)

Land: Hongkong
Regie: Kiwi Chow
Cast: Terrance Lau, Cecilia Choi, Cheung Moon-yuen, Poon Chan-leung, Paw Hee-ching e.a.

Wanneer de aan schizofrenie revaliderende Lok (Terrance Lau) een hulpeloze medepatiĆ«nt op straat probeert te beschermen tegen de alledaagse smartphone paparazzi, krijgt hij hulp van de toegesnelde Yan-yan (Cecilia Choi). Als blijkt dat de twee in hetzelfde appartementencomplex wonen beginnen er zich in Lok’s buik langzaam vlinders te nestelen. De prille liefde bloesemt tussen de twee, maar wordt door Yan-yan’s gewelddadige vader abrupt tot een einde gebracht. Zes maanden gaan voorbij voordat hij zijn vlam weer meent te zien, al lijkt zij minder bekend met hun kortstondige liefdesgeschiedenis.

Dertien jaar na zijn prijswinnende korte film ‘Upstairs’, brengt regisseur Kiwi Chow zijn personages Lok en Yan-yan weer tot leven in ‘Beyond the Dream’, maar dit keer in het lange speelfilmformaat. Voor Chow betekend dit pas zijn tweede feature film, maar ook voor hoofdrolspelers Terrence Lau en Cecila Choi geldt de film als bijzondere mijlpaal: Laatst genoemde maakt voor het eerst haar opwachting in een rolprent buiten Taiwan, terwijl Lau voor het eerst de kans krijgt als hoofdrolspeler in een lange film.

De relatieve onervarenheid van de cast en crew sijpelt echter niet door in de uitkomst van de film. Lau en Choi overtuigen als individuen in de gigantische metropool, opzoek naar liefde en genegenheid, terwijl ze worstelen met hun mentale gesteldheid. Ook Chow’s smaakvolle regie resulteert in een kwetsbaar, mooi portret waarin mensen met mentale problemen bijzonder menselijk in beeld worden gebracht.

Het Hongkongse ‘Beyond the Dream’ is een goed geschreven verhaal, dat met twee uur wel enig momentum verliest. De film voelt door de twee uur bij vlagen wat langdradig aan en had met gemak een minuut of dertig korter gekund. Het goed gebruik van kleur, bokeh en sfeervolle muziek zorgen gelukkig wel voor het titulaire dromerige effect.


Waardering: 3 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten