vrijdag 13 november 2020

Air Doll / Kuki Ningyo (2009)

 Land: Japan
Regie: Koreeda Hirokazu
Cast: Bae Doona, Iura Arata, Itao Itsuji, Joe Odagiri e.a.

Het hebben van een normale relatie, daar doet Hideo (Itao Itsuji), een ober van middelbare leeftijd, niet meer aan. Te veel gedoe. In plaats daarvan woont hij samen met een opblaaspop, waar hij nacht in nacht uit mee vrijt. Wanneer Hideo naar zijn werk gaat, komt Nozomi (Bae Doona) tot leven en gaat ze erop uit om de wereld buiten Hideo’s kleine appartement te verkennen. Langzaam maar zeker ontdekt de mensgeworden sekspop dat het hebben van een hart zowel voor- als nadelen blijkt te hebben.

De door de wol geverfde regisseur Koreeda Hirokazu bracht in 2009 ‘Air Doll’ naar Cannes, het meest prestigieuze filmfestival ter wereld, maar stuitte op uiterst gemengde kritieken. Met een wereldberoemde Japanse regisseur, gelauwerde Taiwanese cinematograaf Lee Ping-bing (‘In the Mood for Love’) én prijswinnende Koreaanse hoofdrolspeelster Bae Doona heeft deze uiterst internationale productie toch alle ingrediënten in huis om te imponeren.  

Nozomi’s onwetendheid als vleesgeworden opblaaspop die de wereld verkent, wordt uitermate knap verbeeld door de perfect gecaste Bae; van de manier waarop ze beweegt, tot het eenvoudig nabootsen van de simpelste en alledaagse handelingen van de mensen om haar heen. Ook haar eerste aanraking met verliefdheid en andere emoties voelen authentiek ongemakkelijk aan.

‘Air Doll’ is een poëtisch drama, met absurdistische momenten waarin de tot leven gewekte opblaaspop de personificatie van de onschuld en het gevoel van leegte is in een rap individualiserend Japan. Dat de bijna twee uur durende rolprent wat in herhaling valt, kan worden weggestreept tegen de fijne muziek die ‘Air Doll’ een melancholisch tintje geeft dat bijzonder lekker wegkijkt.


Waardering: 3,5 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten