vrijdag 27 maart 2020

The Flu / Gamgi (2013)

Land: Zuid-Korea
Regie: Kim Sung-su
Cast: Jang Hyuk, Soo Ae, Park Min-ha, Yoo Hae-jin, Ma Dong-seok, Andrada Lester Avan e.a.

 https://kanebutlerreviews.blogspot.com/2020/03/the-flu-gamgi-2013.html
Via een vrachtcontainer probeert een groep illegale immigranten Zuid-Korea binnen te komen. Wanneer na negen dagen eindelijk de deuren van de container opengaan, komt een ongehoorde stank de smokkelaars tegemoet. Binnen liggen een dozijn rottende mensen en slechts één overlevende. Besmet met een variant op het uiterst besmettelijke en dodelijke h5n1 virus weet de doodzieke immigrant te ontsnappen, met alle fatale gevolgen van dien.

Dat een virus een heel land of zelfs de hele wereld in haar greep kan houden, is in de loop der tijd wel akelig duidelijk geworden. Wat nou als het virus in kwestie zo kwaadaardig is dat men binnen ettelijke uren bruut van het leven wordt beroofd? Dit is het schrikwekkende, maar tevens realistische beeld wat het Koreaanse ‘The Flu’ uiterst aardig weet te schetsen.

Aan de hand van hoofdrolspelers Ji-gu (Jang Hyuk) en In-hae (Soo Ae) en de kleine Mirre (Park Min-ha) wordt de grootheid van de uitbraak emotioneel geduid, met melodramatische trekjes tot gevolg. Vooral de zesjarige Park imponeert en geldt tevens als de humanitaire stem van het volk. De inmenging van het Amerikaanse leger voelt bij vlagen te politiek aan, iets dat de verder prima rolprent niet nodig heeft.

Zoals je mag verwachten ziet de film er spic en span uit en zorgt de uitstekende sound design voor de rest. De film heeft ongetwijfeld als een inspiratiebron geleid voor het wereldwijde fenomeen ‘Train to Busan’, ware het zonder angstaanjagende zombies. Vertier van begin tot eind, al is de film met twee uur wat aan de lange kant. En vergeet niet: na het kijken toch even snel je handen wassen.


Waardering: 3,5 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten