vrijdag 20 maart 2020

Pandora (2016)

Land: Zuid-Korea
Regie: Park Jung-woo
Cast: Kim Nam-gil, Kim Young-ae, Kim Ju-hyeon, Jung Jin-young e.a.

https://kanebutlerreviews.blogspot.com/2020/03/pandora-2016.html
De skyline van een klein kustplaatsje in het zuiden van Korea wordt ontsiert door een grote kerncentrale. Toch is niet iedereen tegenstander van de energie opwekkende torens, gezien de grote werkgelegenheid dat het genereert. De onverwoestbare geachte kerncentrale blijkt toch minder stabiel wanneer een aardbeving het dorp opschrikt. Al snel is niet alleen de lokale bevolking in gevaar, maar wacht er een nationale ramp van ongekende proporties. Aan Jae-hyeok (Kim Nam-gil) en zijn collega’s om het leven van miljoenen Koreanen te redden.

Aan rampenfilms in Korea geen probleem; ‘Pandora’ staat in een lange traditie van genrefilms waarin natuurrampen de motor zijn om maatschappijkritiek te verwerken in populaire mainstream cinema. De film weet zodoende gewoon te entertainen, maar voelt tegelijkertijd wat bekend aan. Iets wat in deze setting moeilijk te voorkomen valt.

De kern (pun intended) van de film is niet zozeer de nucleaire ramp zelf, maar de politieke reflectie van het land dat in de rolprent verwerkt is. Dat betekent niet dat Pandora direct gestript is van al haar visuele spektakel. De film kent genoeg spectaculaire shots die je zou mogen verwachten van een klassieke rampenfilm. Gecombineerd met de nodige suspense en emotioneel getinte monologen, zorgt de film voor een prima zit, ware het een tikkeltje aan de lange kant.

Het Koreaanse ‘Pandora’ is duidelijk geïnspireerd op de kernramp in het Japanse Fukushima in 2011, maar dan aangepast aan de Koreaanse maatschappij. Visueel gezien zit de film prima in elkaar. Ook acteerprestaties zijn goed. Toch weet ‘Pandora’ minder te verrassen dan de titel doet vermoeden, mede door verzadiging van het genre.


Waardering: 3 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten