vrijdag 1 maart 2019

Ikigami (2008)

Land: Japan
Regie: Takimoto Tomoyuki
Cast: Matsuda Shota, Emoto Akira, Kanai Yuta, Tsukamoto Takashi, Sano Kazuma, Yamada Takayuki e.a.

https://kanebutlerreviews.blogspot.com/2019/03/ikigami-2008.html
De overheid is ervan overtuigd dat de angst van het doodgaan leidt tot een productievere en waardevollere besteding van de tijd. Alle kinderen worden daarom met een mogelijk fatale capsule geïnjecteerd. Bij 0,1 procent van alle jongeren tussen de 18 en 25 jaar explodeert de capsule met een onmiddellijke dood tot gevolg. De onschuldige, willekeurige persoon krijgt precies 24 uur van te voren te horen dat hij nog slechts één dag te leven heeft. Aan een groep uitverkoren de taak om deze doodsbrieven aan de ongelukkige te overhandigen.

Het gezegde ‘leef alsof het je laatste dag is’ krijgt een volledig nieuwe betekenis in het Japanse ‘Ikigami’, een verfilming van de ook in Nederland uitgebrachte mangareeks ‘Ikigami: The Ultimate Limit’. De film centreert zich rondom een bizarre kijk op de waarde van het leven en poneert tevens een kritische noot omtrent de betekenis van vrijheid, vrede en welvaart in een door de overheid in z’n macht hebbende bubbel.

In twee uur en tien minuten volgt de film drie casussen waarin de doodsbrief op een bijzonder slecht moment rauw op hun dak komt vallen. Rode draad binnen de twee verhaallijnen is de boodschapper van het slechte nieuws, Fujimoto, uitstekend gespeeld door Matsuda Shota, die steeds meer moeite krijgt met deze onmenselijke wet. De onevenredig verdeelde tijd tussen de verschillende verhaallijnen maakt de film wel erg aan de lange kant.

‘Ikigami’ is een tamelijk donker drama dat op een interessante manier een eeuwenoude filosofisch debat oprakelt; is het oké om het leven van onschuldige individuen op te offeren voor het goed en welzijn van de hele samenleving? Bij vlagen ontroerend en prima gekaderd, ‘Ikigami’ is een film dat aanzet tot denken.


Waardering: 3 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten