vrijdag 13 april 2018

The Devotion of Suspect X / Xian yi ren X de xian shen (2017)

Land: China
Regie: Alec Su
Cast: Wang Kai, Zhang Luyi, Ruby Lin e.a.

https://kanebutlerreviews.blogspot.com/2018/04/the-devotion-of-suspect-x-xian-yi-ren-x.html
Wanneer het stoffelijk overschot van een brute moord langzaam maar zeker boven water komt, gaat rechercheur Tang Chuan (Wang Kai) op onderzoek uit. Het slachtoffer is de ex-man van Chen Jing (Ruby Lin), een alleenstaande moeder wiens misbruikende ex haar regelmatig de stuipen op het lijf jaagt. Uiteraard is Chen een van de hoofdverdachte, maar ze krijgt hulp van haar geniale wiskundige buurman Shi Hong (Zhang Luyi) die de politie op een ander spoort probeert te krijgen. Shi en Tang, oude klasgenoten die het beste bij elkaar naar boven wisten te halen, beginnen een kat en muisspel waarin beide partijen elkaar te slim af proberen te zijn.

Wat in 2005 begon als een Japanse roman, ontwikkelde zich in de twaalf jaar die volgde in de verfilming van maar liefst drie titels: een Japanse in 2008, een Koreaanse in 2012 en meest recent een Chinese versie met de gelijknamige naam, onder leiding van regisseur Alec Su. Aan Su dus de lastige taak om van een bekend verhaal weer iets nieuws te maken.

Zoals je van een boekverfilming mag verwachten zit het met het verhaal wel goed. Een ietwat mysterieuze, maar geniale wiskundeleraar neemt het mentaal op tegen zijn net zo slimme vriend: een ware ‘battle of the minds’ waarin een winnaar en verliezer als het ware op dezelfde tree staan. Zoals gezegd staat het verhaal als een huis, maar of de ware potentie door regisseur Su eruit is gehaald blijft gissen.

Het is vooral de volgorde waarin de rolprent het verhaal tot de kijker brengt dat misschien wel de grootste angel van de film is. De scenes in kwestie mogen dan spannend zijn op zich, maar haalt op de lange termijn wel een beetje de spanning uit de film. Gelukkig ziet 'The Devotion of Suspect X' er tiptop uit, wat voor het oog het een en ander goedmaakt. 


Waardering: 3 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten