vrijdag 25 augustus 2017

The Net / Geumul (2016)

Land: Zuid-Korea
Regie: Kim Ki-duk
Cast: Ryoo Seung-bum, Lee Won-geun, Kim Young-min e.a.

https://kanebutlerreviews.blogspot.com/2017/08/the-net-geumul-2016.html

Wanneer zijn vissersnet vast komt te zitten in de motor van zijn kleine bootje, drijft Nam Chul-woo (Ryoo Seung-bum) stuurloos van Noord- naar Zuid-Korea. Eenmaal aan wal wordt de arme visser direct opgepakt en verhoord. Hij wil niets liever van meteen terug naar zijn familie in Noord-Korea, maar de dienstdoende inspecteur (Kim Young-min) is ervan overtuigd dat hij een spion is. Gevangen in het net van de Koreaanse burenruzie, een hereniging met z’n familie lijkt verder weg dan ooit.

Kim Ki-duk staat erom bekend weinig opbeurende films te maken. Hij heeft een duidelijk donkere visie op zijn moederland en met ‘The Net’ betrekt hij dit tot het hele Koreaanse schiereiland. Een uitstekende sfeer die past bij de moeizame en vijandelijke relatie tussen Noord en Zuid.

Noord-Korea staat niet te boek als een fijn land om in te wonen. Toch snappen de meeste mensen niet waarom Noord-Koreanen niet staan te springen om de overstap naar het Zuiden te maken. Kim weet op een indrukwekkende wijze aan te tonen dat twee landen in sommige aspecten maar bar weinig van elkaar verschillen, zonder daarbij partij te kiezen voor de meest voor de hand liggende keuze.

Het is vooral de overtuigende hoofdrolspeler Ryoo die laat zien dat het voornamelijk de onschuldige burgers zijn die lijden onder de extreme dreiging der beide Korea’s. De wanhoop, verbijstering en doorzettingsvermogen om het kapitalistische Zuiden zo spoedig mogelijk te ruilen voor z’n thuisland komen bijzonder goed binnen. ‘The Net’ is een urgente film die vooral in deze tijd van hernieuwde spanning een welkome aanvulling op het nieuws is.


Waardering: 4 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten