vrijdag 11 augustus 2017

Lady Vengeance / Chinjeolhan geumjassi (2005)

Land: Zuid-Korea
Regie: Park Chan-wook
Cast: Lee Yeong-ae, Choi Min-sik, Kim Shi-hoo, Kwon Yae-young e.a.

https://kanebutlerreviews.blogspot.com/2017/08/lady-vengeance-chinjeolhan-geumjassi.html

Na dertien jaar onterecht vast te hebben gezeten voor de ontvoering en moord op een zes-jarig jongetje, komt Geum-ja (Lee Yeong-ae) na zich voorbeeldig te hebben gedragen vervroegd vrij. Eenmaal buiten de muren van het gevang is ze klaar met haar poppenkast en broedt ze verder aan haar plan om wraak te nemen op de ware dader. Gewapend met bevriende (oud) celgenoten en andere betrokkenen gaat ze op pad en is niemand veilig voor haar bloederige vergelding.

Wraak is een thema dat veelvuldig terugkeert in het werk van de veelgeprezen Koreaanse regisseur Park Chan-wook. ‘Lady Vengeance’ is de derde en tevens afsluitende film in zijn wraak-drieluik, dat verder bestaat uit Mr. Vengeance’ en ‘Oldboy’. De verhaallijnen hebben overigens niets met elkaar te maken, maar vormen vooral een pact door de vergelijkbare thema’s. Park, niet vies van een spatje bloed of twee, probeert vooral in de psyche van zijn personages te kruipen en de film is beduidend minder bruut dan zijn voorgangers.

Waar de film niet op heeft ingeleverd ten opzichten van de andere twee wraak-titels, is de geweldige audiovisuele stijl. De rolprent ziet er geweldig uit en de epische muziek complementeert de fantastische cinematografie tot een schitterend geheel. Aan elk detail is gedacht en dat is goed terug te zien in het letterlijke gezicht van de film. De rode oogschaduw van de verder onschuldig ogende Lee is een duidelijk visuele referentie naar het bloed dat ze wil zien. Een look die vandaag de dag nog icoon staat voor de film.

Hoewel de rol van wraaklustige, maar model-gevangenen zeer complex is, weet Lee Yeong-ae haar geweldig te portretteren. Ook de harteloze meneer Baek wordt door de altijd imponerende Choi Min-sik bijzonder fraai neergezet. Het enige minpunt van de film is dat het soms wat rommelig overkomt, waardoor niet altijd duidelijk is wat er precies gaande is. Aan het briljante ‘Oldboy’ kan het nog net niet tippen, maar duidelijk is dat Park Chan-wook de koning van de Koreaanse wraak-cinema is.


Waardering: 3,5 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten