vrijdag 7 juli 2017

Okja (2017)

Land: Zuid-Korea
Regie: Bong Joon-ho
Cast: Ahn Seo-hyun, Tilda Swinton, Jake Gyllenhaal e.a.

https://kanebutlerreviews.blogspot.com/2017/07/okja-2017.html

The Mirando Corporation, geleid door de controversiële Lucy Mirando (Tilda Swinton), is een in New York gevestigde multinational dat een ras van genetisch gemanipuleerde supervarkens heeft gecreëerd. De 26 beste biggetjes worden over de hele wereld verspreid om tien jaar later er één als winnaar uit te roepen. Een van de uitverkorenen supervarkens is Okja, die hoog in de Koreaanse bergen in bruikleen is geplaatst bij de kleine Mija (Ahn Seo-hyun) en haar opa. Tien jaar later wordt de forse Okja gekozen als winnaar en roept het bedrijf haar terug naar New York, geheel tegen de zin van de pas veertienjarige Mija. Bang dat er iets ergs gebeurt met haar geliefde varken, doet ze er alles aan om de reis naar Amerika te dwarsbomen. Mija’s angst blijkt niet ongegrond.

Het is niet voor de eerste keer dat regisseur Bong Joon-ho Oost en West met elkaar samenbrengt; in 2013 maakte hij furore met het razendsnelle ‘Snowpiercer’. Ook dit keer weet hij Tilda Swinton te strikken als een van de knotsgekke, maar uitstekend spelende, hoofdrolspelers. Alle ogen zijn echter vooral gericht op de nog piepjonge Ahn Seo-hyun die op verterende en indrukwekkende wijze het publiek weet te raken en haar geanimeerde supervarken op het scherm tot leven weet te spelen.

Maar ‘Okja’ heeft veel meer te bieden dan het uit de kluiten gewassen aandoenlijke varken en probeert een duidelijke kritiek op de massaconsumptie en de bio-industrie onder de aandacht te brengen. Dit doet het door handig op de emotie te spelen. Iedereen die daarnaast een huisdier heeft gehad kan zich herkennen in de tomeloze inzet van de kleine Mija om Okja uit handen van de Amerikanen te houden.

Bong weet opnieuw indruk te maken met een CGI geanimeerd wezen. Waar in ‘The Host’ het nog om een angstaanjagend monster ging, gaat het hier om een schattig genetisch gemanipuleerd varken. Speciale aandacht lijkt besteed aan Okja’s opvallend menselijke ogen, wat de innige relatie tussen ‘huisdier’ en baasje des te krachtiger maakt. Al met al is de film niet alleen visueel een plaatje, maar zit de rolprent gewoon verdomd goed in elkaar. Één tip: houd zakdoekjes bij de hand...


Waardering: 4 / 5 sterren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten