vrijdag 4 maart 2022

Peppermint Candy / Bakha satang (1999)

Land: Zuid-Korea
Regie: Lee Chang-dong
Cast: Sol Kyung-gu, Moon So-ri, Kim Yeo-jin, Park Soo-young e.a.

Twintig jaar na hun laatste samenzijn komt een groep klasgenoten bijeen voor een reünie. Zo ook Yong-ho (Sol Kyung-gu), die echter duidelijk niet goed in z’n vel zit. Nadat hij de sfeer naar een waar dieptepunt heeft gebracht, begeeft hij zich naar het naastgelegen spoorlijn. Met een aanstormende trein in aantocht en een botsing onvermijdelijk, begint een tocht naar het verleden waarin diens vreemde gedraag verklaart kan worden.

Lee Chang-dong’s ‘Peppermint Candy’ is een film waarin het, normaal gesproken, einde al in de eerste scene vertoond wordt. De film verloopt namelijk in een omgekeerde chronologische volgorde, waarbij de onvermijdelijke zelfmoord als startpunt fungeert van een bijna twintig jaar overspannende reis door de psyche van hoofdpersoon Yong-ho, verpakt in zeven aangrijpende hoofdstukken.

Het destructieve leven van Yong-ho wordt gevormd in een tijd waarvan Zuid-Korea als natie een psychisch litteken aan over heeft gehouden. Deze troebele tijd wordt goed gevat in en diens sporen vertolkt in elk van de zeven hoofdstukken, met de zevende en laatste als onschuldige uitzondering. Geweldige regie in combinatie met een acteur die tot het uiterste gaat en zo de wanhoop in z’n hoofd tastbaar weet te maken, zorgen voor een memorabele kijk.

‘Peppermint Candy’ voelt in het begin wat chaotisch ongepolijst aan, maar hoe verder de film terug in de tijd gaat, hoe meer alle puzzelstukjes in elkaar vallen. Het kost wat tijd, maar als na bijna twee uur en tien minuten de aftiteling rolt, blijft de film verrassend lang hangen. Je zult je dan wel eerst even door een rauw- en grauwheid heen moeten wurmen. 


Waardering: 4 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten