vrijdag 24 januari 2020

Sunrise / Arunoday (2014)

Land: India
Regie: Partho Sen-Gupta
Cast: Adil Hussain, Tannishtha Chatterjee, Gulnaaz Ansari, Esha Amlani e.a.

 https://kanebutlerreviews.blogspot.com/2020/01/sunrise-arunoday-2014.html
Politie-inspecteur Joshi’s (Adil Hussain) leven staat volledig op z’n kop wanneer zijn zesjarig dochtertje Aruna in de handen van een kidnapper raakt. Jaren gaan voorbij en er ontstaat een dunne lijn waarin realiteit en terugkerende droom waarin een mysterieus schaduwfiguur hem leidt naar ‘Paradise’, een club waarin jonge meisjes sensueel dansen voor rijke viezeriken, nadrukkelijk in elkaar overlopen. Ervan overtuigd dat hij z’n dochter daar vindt, zet Joshi alles op alles om zijn mentaal gebroken gezin weer te herenigen.

India is met tienduizenden ontvoerde en vermiste kinderen per jaar en de ontelbare dagelijkse vrouwonvriendelijke incidenten nou niet bepaald een veilig land. Met zijn prijswinnende film ‘Sunrise’ onderschrijft regisseur Partho Sen-Gupta de urgentie om dit alsmaar groeiende probleem aan te kaarten.

Het zware onderwerp als kindontvoeringen en -misbruik gaat uitstekend gepaard met de intensiteit van de film. De onophoudelijke regenval in het donkere en schimmige Mumbai in combinatie met rappe en plotse schakeling tussen fantasie en realiteit zorgt voor een voldoende dozes spanning en suspense. De mysterieuze schaduw, aangedikte omgevingsgeluiden en fraaie art direction maken het plaatje compleet.

Al de bovengenoemde elementen zorgen er echter ook voor dat de film bij vlagen wat repetitief aanvoelt, waardoor zelfs de relatief korte speeltijd van 84 minuten nog lang kan aanvoelen. Gelukkig is daar hoofdrolspeler Adil Hussain die die wanhoop en de mentale staat van de rouwende Joshi overtuigend weet uit te beelden en het urgente probleem weer op de kaart zet.


Waardering: 3 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten