vrijdag 11 oktober 2019

Lucky Monster / Leogki monseuteo (2019)

Land: Zuid-Korea
Regie: Bong Joon-young
Cast: Kim Do-yoon, Park Sung-jun, Jang Jin-hee, Kim Seung-hyun, Park Sung-il e.a.

https://kanebutlerreviews.blogspot.com/2019/10/lucky-monster-leogki-monseuteo-2019.html
Een grote geldschuld hangt als een donkere wolk boven het leven van Maeng-su (Kim Do-yoon). Om te voorkomen dat schuldeisers ook achter zijn vrouw aangaan, besluiten de twee onder valse voorschriften te scheiden. De inkt op het scheidingscontract is nog niet droog of de normaal zo ongelukkige Maeng-su wint een astronomisch bedrag in de loterij. Zijn problemen zijn echter verre van verdwenen.

Regisseur Bong Joon-young maakt met ‘Lucky Monster’, dat in competitieve ‘New Currents’ sectie van het Busan International Film Festival (BIFF) haar wereldpremière kende, een opvallend debuut. Een op papier ingenieus plot dat in de psyche van protagonist Maeng-su duikt en langzaam maar zeker het monster in hem naar boven weet te halen.

De verwachtingen die bij de opening gewekt worden zijn nochtans zeker niet leidend voor de film. De rolprent springt van een komisch drama naar het absurdisme om vervolgens in een bloederige horror te eindigen. Bong’s debuut lijkt zodoende een beetje verdwaald in diens eigen ambitie.

Naarmate de film voorbij raast, wordt het gemis van één bepalende stijl gestaag voelbaarder. Hoewel de film slechts anderhalf keer de klok rond gaat, heeft het moeite om de kijker in z’n greep te houden en eindigt in een sof. ‘Lucky Monster’ heeft zonder meer potentie, maar weet er onvoldoende uit te halen om echt te overtuigen; ook hier lijkt het monster aan het lange eind te trekken.


Waardering 3 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten