vrijdag 12 april 2019

Miss Baek / Misseubaek (2018)

Land: Zuid-Korea
Regie: Lee Ji-won
Cast: Han Ji-min, Kim Shi-a, Lee Hee-joon, Kwon So-hyun, Baek Soo-jang e.a.

https://kanebutlerreviews.blogspot.com/2019/04/miss-baek-misseubaek-2018.html
Het akelige verleden van Baek Sang-ah (Han Ji-min) is haar niet in de koude kleren gaan zitten en vormt de basis van haar harde en moeilijke bestaan. De als kind herhaaldelijke mishandelde ‘Miss Beak’ heeft moeite om mensen binnen te laten. Tot het moment dat ze de bont en blauwe negenjarige Kim Ji-eun (Kim Shi-a) alleen op straat ziet staan. De kleine Ji-eun maakt onverwachts iets los in haar generaties oudere lotgenoot. Om de zielige Ji-eun een leven als het hare te besparen besluit ze haar onder haar hoede te nemen. Ji-eun’s schijnheilige voogden zijn echter bang voor repercussies en laten hun wandelende stootzak letterlijk niet zonder slag of stoot gaan.

‘Miss Baek’ is een imponerend debuut van regisseuse Lee Ji-won die de op waarheden berustende gruweldaden van één van de vele ongelukkige en weerlozen kinderen op indrukwekkende wijze in beeld brengt. Naast de aandacht die het genereert voor piepjonge slachtoffers van huiselijk geweld, legt het tegelijkertijd de fouten in het systeem die de kinderen moeten beschermen pijnlijk bloot.

Bij een wreed kindermishandelingsdrama ligt de sensatie al snel op de loer, maar Lee weet de rolprent de juiste richting in te sturen en verkent vooral de mentale littekens. Dat wil echter niet zeggen dat de fysieke geweldsporen genegeerd worden. Integendeel, de ontelbare blauwe plekken en en schrammen op het tere lichaampje van de uitstekend spelen jonge Kim dragen significant bij aan het continue inlevingsvermogen van de film.

Niet alleen de kleine Kim imponeert, maar ook hoofdrolspeelster Han laat zien over een goed bereik te beschikken: van stroeve einzelgänger tot meelevende lotgenoot. De ontwikkeling maakt ze op een natuurlijke manier door, dus zonder haar verleden en bijbehorende trauma’s volledig overboord te gooien. ‘Miss Baek’ is een oprechte, krachtige en hartverscheurende film met een nog belangrijker motief.


Waardering: 4 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten