vrijdag 10 juni 2016

Confessions / Kokuhaku (2010)

Land: Japan
Regie: Tetsuya Nakashima
Cast: Takako Matsu, Yukito Nishii, Kaoru Fujiwara e.a.

http://kanebutlerreviews.blogspot.com/2016/06/confessions-kokuhaku-2015.html


Yuko Moriguchi (Takako Matsu) is een lerares op een Japanse middelbare school. Tijdens een chaotisch lesuur begint ze rustig, in een erg persoonlijk verhaal, te vertellen dat dit haar laatste maand voor de klas zal zijn. Ze is onlangs haar dochter verloren en denkt met grote zekerheid te weten dat ze vermoord is door studenten uit haar eigen klas. Omdat kinderen onder de 14 niet kunnen worden gestraft voor hun daden, verzint ze een ingenieus plan om wraak te nemen, met grote gevolgen van dien.

De manier waarop deze Japanse psychologische thriller zich langzaam maar zeker ontrafelt is absoluut betoverend te noemen. De chaos is compleet als alle kinderen door elkaar heen praten en volop aan het klieren zijn. Toch merk je al snel dat de geweldig spelende juffrouw de aandacht opeist. Wat volgt is een fenomenale monoloog waarin ze de moordenaars van haar dochter op subtiele wijze aanspreekt.

De film draait niet om wie de moord op haar vier jarige dochter gepleegd heeft, maar meer hoe het allemaal tot stand is gekomen en wat de effecten daarvan zijn. Dit doet de film door alle betrokkenen via een soort bekentenis aan het woord te laten, waardoor de kijker steeds verrast wordt met nieuwe informatie en dito invalshoeken.

Verpakt in een ijzig kille sfeer en kleurpallet weet regisseur Tesuya Nakashima een enerverende en verfrissende psychologische thriller neer te zetten. De rolprent is bij vlagen wat aan de donkere kant, wat er voor zorgt dat de film op een pijnlijk fraaie manier nog lang in het hoofd blijft rondspoken. ‘Confessions’ is niet voor de zwakke onder ons.


Waardering: 4 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten